Klar for litt seriøs testkjøring med 2 radioer?

so2r_la8w_lb8ib-rtty-600

LB8IB I CQWW RTTY DX CONTEST 2007
Av Øyvind Ekhall, LB8IB

Da var tiden kommet for ett av høstens absolutte høydepunkt, nemlig CQ World Wide testen på RTTY siste helgen i september. Dette var andre gangen på rad jeg skulle delta i denne testen i single operatør klassen.  Jeg begynte med RTTY i 2003 og har etter hvert fått en meget stor lidenskap for denne modulasjonsformen. I løpet av disse årene har jeg vært med i seks tester hvorav fire av dem har vært som single operatør.  Jeg bruker to radioer, også kalt SO2R (Single Operator Two Radio) når jeg kjører alene. For å forklare det litt enkelt har jeg på operatørplassen min en PC rett foran meg og to komplette stasjoner med PA trinn plassert på henholdsvis høyre og venstre side. Begge stasjoner har tilgang til alle antenner ved hjelp av en ”Six pack” antenne switch fra Array Solutions som er designet for SO2R kjøring.  Det er ikke mulig å velge samme antenne til begge stasjoner så systemet er ganske vanntett. Jeg har en egen SO2R kontroller, ”Dx doubler” fra Top Ten Devices som styrer lyd og PTT fra radioene og kobles til LPT porten på PC,en. To lydkort er installert på datamaskinen I tillegg til fire com porter for henholdsvis direkte frekvensavlesning i loggeprogrammet (rigstyring) og FSK nøkling. Som interface for å kjøre FSK benytter jeg ett par ”Rigblaster Plus” fra West Mountain Radio som er plassert på hver stasjon. Jeg bruker også multi båndpassfiltre fra Dunestar på begge stasjoner for å forhindre innslag mellom radioene. Det er også installert koax stubber med T-ledd for hvert bånd ute ved antennemastene for å dempe innslag fra 2. harmonisk. Selv om man ikke trenger alt dette for å komme i gang med SO2R finner jeg denne kommentaren fra RTTY reflektoren på ”contesting.com” ganske passende og morsom:  ” Whoever said all you need for SO2R is an extra rig and a vertical antenna is nuts … or qrp (same thing)”.DSC_14028_300

På software siden benytter jeg Writelog i kombinasjon med RTTY programmet MMTTY. Writelog har som i likhet med de fleste andre test programmer støtte for SO2R. Programmet sørger også for at begge stasjoner ikke kan sende samtidig. Jeg stiller alltid i klassen single operator unassisted når jeg kjører SO2R og benytter meg dermed ikke av DX cluster i testen. Jeg har mer enn nok med å konsentrere meg om å kjøre med to radioer så jeg finner denne klassen mest hensiktsmessig for meg.

De som kjenner meg vet at jeg forsøker å forberede meg så godt jeg kan før hver test. Selv om jeg vet det er nesten umulig å vinne en konkurranse fra Norge på grunn av vår geografiske beliggenhet forsøker jeg alltid å gjøre det best mulig. Vi har etter hvert fått et veldig bra QTH i Rakkestad med gode monoband-antenner på alle bånd fra 160 – 10 meter så det er alltid veldig moro å kjøre test fra klubbstasjonen vår LA8W. Forberedelsene mine begynte allerede i begynnelsen av september. Jeg ser på tidligere logger, studerer hvilke kondisjoner vi kan forvente oss og setter opp en plan med tanke på båndvalg etc. Jeg planlegger også alt av mat, drikke og pauser på forhånd. Det blir mye vann og relativt beskjedne måltider med knekkebrød, kylling og en del nøtter. Alkohol er forbudt!  Kunsten er å holde blodsukkeret stabilt slik at man unngår de store svingningene og dermed lettere holder seg våken. Det er ingen tidsbegrensning i CQ World Wide RTTY så målsetningen min var å operere i 45 av de 48 timene som testen varer.

Torsdag kveld etter å ha lagt barna og sagt farvel til kona bar det i vei i bilen til Rakkestad.  Jeg hadde en jobb foran meg med å gjøre stasjonen klar for SO2R igjen da det sist ble kjørt test i multi klassen under SAC CW. Klokken 0430 fredag morgen var endelig stasjonen klar!.  Nok en kommentar fra RTTY reflektoren sier det vel nokså  greit: ” I personally think all SO2R operators should get an instant 25% point bonus just for putting up with all the aggravation associated with setting up SO2R.”

Jeg sov så lenge jeg kunne på fredag og kom meg ut av køya klokken 1100. Etter en rask titt ut av vinduet konstaterte jeg at verten vår Nils Petter, LA7SL allerede var i gang ute på jordet med å montere en 4-square antenne for 40 meter. Vi holder til på en gård og i den anledning har vi ett stort jorde som vi kan bruke til antenner i vinter halvåret. Vi har en 2.el. mini beam for 40meter ca. 21 meter opp i den ene masta vår som går relativt godt, men 4-squaren som vi pleier å ha oppe i vinterhalvåret har vist seg å være en god del bedre ikke minst på mottakning. Vi pleier også å ha lytterantenner (beverager) for low band oppe på jordet, men det var det dessverre ikke muligheter til å få opp før denne testen. I og med at 160 meter ikke er med i RTTY tester er det heller ikke fullt så viktig selv om de hjelper godt på 80 meter.DSC_14019_300

Etter å ha jobbet med 40 meter antennen hele dagen var endelig alt klart for testing rett før det ble mørkt ute. Heldigvis fungerte alt som det skulle og jeg var meget lettet over å ha denne antennen på luften. Det skulle vise seg senere at 40 meter nesten ble mitt beste bånd i testen!

Jeg fikk dessverre ikke lagt meg igjen før kl: 2100 på fredag kveld, og var såpass oppspilt at det nærmest var håpløst og sovne. Jeg fikk i hvert fall hvilt litt og sto opp igjen en times tid før det braket løs. Etter en liten matbit bar det rett opp i shacken og sette seg ned foran radioene. En rask titt på K-indeksen sa meg at vi hadde en helg foran oss med meget dårlige kondisjoner. I tillegg til meget lav solar fluks var det også stor uro på magnetfeltet som startet torsdag ettermiddag. Forhåpningene mine var at dette skulle gi seg i løpet av lørdagen, men dette viste seg å være feil.

Testen (alle tider er i UTC)
0000-0600:
Jeg startet testen som planlagt med å kjøre Run (ligge fast på en frekvens) på 80 med radio 1 samtidig som jeg gikk rundt og plukket stasjoner på 40 med den andre stasjonen heretter kalt radio 2. I denne testen gis det to QSO poeng for Europa og tre QSO poeng for DX.  CQ soner, DXCC land og stater/provinser i NA (Nord Amerika) teller som multipliere. For de som ikke har kjørt så mye tester er det antall QSO poeng ganget med antall multipliere som gir sluttsummen. På grunn av dårlige forhold ble det stort sett Europa det gikk i den første natten. Etter tre timer hadde jeg 208 QSO,er i loggen hvorav 35 av dem var på 40 med  radio 2.  Blant de stasjonene jeg plukket kan nevnes 4O, 5B, 6W, 7X, CT3, EA8, PY, UK og SV9. Fra 0300 begynte jeg å kjøre Run på 40 samtidig som jeg plukket stasjoner på 80. Etter seks timer hadde jeg 350 kontakter hvorav 65 av dem var plukket med radio 2. Ingen av de 65 stasjonene hadde vært i loggen hvis jeg ikke hadde brukt to radioer! Hvis du er erfaren og utnytter radio 2 maksimalt kan du regne med at poengsummen din øker med ca. 30%! Det skal sies at det krever en god del trening og benytte to radioer samtidig, men trøsten er at det går bedre og bedre for hver test man kjører. Lyden er rutet slik at jeg med hodetelefonene hører radio 1 i venstre øre og radio 2 i det høyre.

0600-1200:
Fra 0600 – 0730 ble det kjørt Run på 40 som resulterte i stort sett EU kontakter, bortsett fra LU, HC og ett par ZL stasjoner som kom gjennom den lange veien rett etter soloppgang. På radio 2 plukket jeg en del stasjoner på 20, men forholdene var mildt sagt elendige. Eneste DX bortsett fra 4X og HZ var JT1CO som ble plukket opp 0701.  Først klokken 0800 startet jeg med run på 20 meter med radio 1. Jeg flyttet radio 2 til ett nærmest dødt 15 meter bånd, men klarte omsider å få 9U og ZS i loggen. Første og eneste JA på 20 meter lørdag ble logget kl: 1056. Det gikk så tregt en periode at jeg nesten sovnet ved radioen og ble dermed nødt til å ta min første pause i testen allerede fra 0830-0930. Dette var ikke planlagt og skyltes nok i tillegg til dårlige forhold at jeg ikke fikk nok søvn før testen startet.

1200-2000:
Tiden fra 1200 -1500 ble stort sett brukt til å kjøre Run på 20 meter hvor det igjen ble mest EU, men også en del stasjoner fra NA. På radio 2 vekslet jeg mellom 10, 15 og 40. JA6GCE satt i loggen på 40 kl: 1500 og den største overraskelsen i testen var CX3CCC på 10 meter kl: 1547. På 15 ble det logget CX, D4, EA8, LU og PY. Fra 1500 var kondisjonene så svake at det nærmest var umulig å få til noe bra Run på 20 så jeg flyttet radio 1 til 40 hvor jeg ble liggende og kjøre frem til 2000. Her ble det en ganske god periode med HS, JA og VK som beste DX. Radio 2 ble brukt til å plukke det lille som var igjen på 20.  Status kl 2000 var 950 kontakter. 157 av dem var kjørt med radio 2.

2000-0000:
Fortsatt elendige forhold som ble gjennomgangsmelodien i denne testen men jeg gir meg ikke så lett og forsøker å kjøre på det jeg kan uansett kondisjoner. Når man har forberedt seg i lang tid og ordnet med fri fra både jobb og familie er det halt uaktuelt for meg og gi opp på grunn av dårlige forhold. Klokken 2210 fikk jeg W1ZK i loggen som første amerikaner på 80, og på 40 ble det kjørt en håndfull amerikanere i tillegg til HI3T kl: 2355. Alle DX kontakter ble sett på som ett stort lyspunkt i denne delen av testen J.

0000-0200:
Min neste og siste pause ble tatt i denne perioden. Dermed klarte jeg min målsetning om å være QRV i 45 timer!

0200 -1200:
Fortsatt meget dårlige forhold også i denne perioden hvor lyspunktene var HC8N på 80 og D4, KP2, KP4, LU og PY på 40. Fra 0400 og frem mot soloppgang ble det også logget noen få NA stasjoner på 80 meter. 0600 skiftet jeg til 20 på Radio 1 og satte beamen sydover da det kun var forhold til EU. Etter hvert tok det seg noe opp og det ble noen få JA stasjoner i loggen i tillegg til BY. Kl: 1100 begynte det å åpne seg vestover hvor bl.a. FG5 og KP4 ble kjørt på 20. Jeg forsøkte å jobbe en del med 10 og 15 på Radio 2, noe som resulterte i noen få EU kontakter på 10 og en del flere på 15 i tillegg til 6W, LU og PY. Kontaktene på 10 meter var av type Sporadisk E og forskjellige typer scatter! Du verden som jeg gleder meg til vi kan kjøre stasjoner på ”vanlig” måte igjen via F2 laget på 10 meter! En liten oppsummering kl: 1200 viste 1419 kontakter i loggen og totalt 332 mults

1200-2100:
Fra 1200 og til testen var slutt ble endelig forholdene merkbart bedre. Jeg fikk et godt Run på 20 frem til 1600z hvor det ble mye stasjoner fra NA i tillegg til  8P, CO, HC8, HI, HR, KP2, P4 og TI.  Testens beste periode var på 40 meter fra 1600-1900. Av godbiter kan nevnes 9M2, 9M6, BY, HL, JA, VK og VR2!. Radio 2 ble samtidig brukt flittig på 20 meter ikke bare til mult plukking, men også for å kjøre nye stasjoner i testen.

2100-2359:
Min vanskeligste periode i testen. Jeg klarte ikke å få til noe brukbart Run på verken 40 eller 80 og lytting resulterte kun i å høre de stasjonene jeg hadde kjørt før om og om igjen. I tillegg begynte jeg å få hallusinasjoner p.g.a. søvnmangel. DSC_13741_300Etter å ha kjørt en del maraton tester og lest en del om emnet begynner jeg å bli vant til dette, men det føles fortsatt nokså merkelig.  En mann dukket plutselig opp ved siden av meg og begynte å kjøre fra radio 2?!. Han dukket også opp i forrige CQWW SSB så jeg ble heldigvis ikke så skremt denne gangen…. Hadde også en periode hvor jeg glemte hvordan jeg skulle logge kontakter, noe som faktisk gjøres med Enter tasten J.

Innimellom disse hendelsene greide jeg faktisk også å kjøre litt radio og en lytt over 20 meter ca. en halvtime før testslutt resulterte i ett par nye stater i USA på ”polar path”. Da testen var slutt hadde jeg 1833 kontakter i loggen og 371 Multipliere.  På radio 2 ble det kjørt til sammen 309 kontakter!

Etter testen bar det rett i seng og der lå jeg til kl: 1300 på mandag! Som regel tar det ett par – tre dager før jeg er meg selv igjen etter en slik påkjenning.

Hvorfor utsetter jeg meg selv for dette er det kanskje noen som lurer på?  Jeg startet med DX kjøring i begynnelsen av 80 årene og husker fortsatt hvordan adrenalinet kokte når jeg lå i pileup til et nytt land. Gleden ved å få dette nye landet i loggen var enorm! Nå opplever jeg nøyaktig det samme i hver eneste test jeg deltar i! Det å få en ny multiplier på slutten av en test og se poengsummen stige gir meg den samme gleden og spenningen som det var for meg tidligere og kjøre ett nytt DXCC land. I tillegg til et sterkt konkurranseinstinkt er det nok dette som gjør at jeg har blitt så utrolig glad i denne delen av hobbyen.

Her er sluttresultatet mitt. Hvis noen er interessert i flere detaljer om hva slags utstyr og antenner vi kjører med fra vårt QTH i Rakkestad er det bare å navigere til ”la8w.com” På forumet vårt ”contesting.no” er det også bra med aktivitet og der er alle hjertelig velkommen til å delta.

       QSO     Poeng     Soner     DXCC     Stater/Prov.
80m:    512     1049      11        53        4
40m:    589     1245      21        74        4
20m:    641     1570      24        77       45
15m:     81      175      11        38
10m:     10       21       3         6
Total: 1833     4060      70       248       53
Poengsum: 1.506.260

73 de Øyvind

LB8IB
ex LA8SDA